Chadwick Building – UCL
London
+

The Department of Civil and Environmental Engineering occupies a Grade I listed building with frontages to Gower Street and to the college’s famous quadrangle. Solutions were necessary to overcome ad-hoc arrangements which had become anachronistic in a modern educational context. The proposals sought to exploit the potential to create additional usable space within the existing envelope. Amongst the new accommodation is a series of ‘monocoque’ structures housing research studios which are suspended within the laboratory volumes with virtually column-free spaces beneath. The sensitive integration of new building services and compliant means of escape raised particular challenges that have been successfully overcome. Simple and robust design serves to clarify the identity of the department within the campus and provide facilities that meet exacting standards.

Client:University College London
Type of Client:Private
City:London
Country:UK
Status:Built
Start:1998
Completion:2002
Consultants:

Structural Engineer:
Martin Stockley Associates
Building Services Engineer:
Norman Bromley Partnership
Main Contractor: Osborne

Elements:

New entrance to Department of Civil & Environmental Engineering
New mezzanine floors
Exhibition areas
Lecture threatres, seminar rooms
Laboratories, workshops, studios
Research areas
Staff offices

Top

Images /