Dollar Bay
London
+

The proposals include a 109m tall residential tower containing 121 apartments, a gym, ground floor commercial space, and a  courtyard garden, all set within a public realm strategy that opens up the dockside walkway. The design addresses the two key aspects, east and west, by creating two crystalline forms, with the apartment plan driving the shaping of these forms. The widest elevations have a 1500mm winter garden across their entire width, clad in horizontal glass louvres. On the western façade these louvres incline both outwards and inwards to create a cascade, a waterfall falling into the dock. The north and south façades are narrow with the crystals separated by the recessed glazed joint of the corridor. This joint expands at the ground level allowing each crystal to appear to be resting daringly on a single point.

Client:Mount Anvil & Citystyle Homes
Type of Client:Private
City:London
Country:UK
Status:Planning (Approved)
Start:2009
Completion:2016
Consultants:

Structural Engineer: WSP
Building Services Engineer: WSP

Elements:

121 residential apartments
Health club
Basement parking

Top

Images /